online teljes film, filmnézés magyarul !
Loading...

SEGÍTSÉG A FILMNÉZÉSHEZ

ONLINE FILMEK

NÉZD VÉGIG FIGYELMESEN EZT A VIDEÓT MERT MINDENT MEGMUTATOK !

Mit jelentenek a CAM/TS/TC/SCR/DVDRip/BDRip stb.. szavak?
CAM [camera, kamerás]

A cam egy, a moziban (általában digitális videokamerával) felvett film ripje. (1) Néha használnak hozzá egy kisméretu, háromlábú állványt is, de ez gyakran nem lehetséges, ezért a kamera rázkódhat. Ezen felül a film folyamán nem mindig ülnek nyugton, és lehet, hogy nem pont a vászonnal szemben (=”szögbol”) vették fel. Ha jól van megvágva, akkor ezt nehéz megállapítani, hacsak nincsen felirat a vásznon. De gyakran úgy hagyják, hogy a kép alsó és felso széle nem párhuzamos. A hangot a kamera beépített mikrofonja veszi fel, illetve onnan másolják át, és -különösen vígjátékok esetében- néha nevetés hallható a film során. Ezen tényezok miatt a kép- és a hangminoség gyakran silány, de néha, ha szerencsénk van, szinte üres teremben vették fel és az audiójel is viszonylag tisztán hallható.

TELESYNC (TS)

A telesyncre is ugyanaz vonatkozik, mint a CAM-re, kivéve hogy külso hangforrást használ (leginkább a székben, a halláskárosultak számára elhelyezett audiobemenetet). A közvetlen hangforrás nem egyenlo a jó minoségu hangforrással, mivel sokféle háttérzaj bezavarhat. A telesyncet gyakran üres teremben, vagy a vetítofülkébol veszik fel profi kamerával, mely jobb képminoséget eredményez. A TS-ek minosége tág határok között mozog, nézd meg a mintát (2), mielott a teljes release-t (3) letöltenéd. A telesyncek nagy százaléka tulajdonképpen rosszul elnevezett CAM.

TELECINE (TC)

A telecine gép olyan szerkezet, mely a filmtekercsrol digitálisan másolja át a filmet. A kép- és hangminoség valószínuleg nagyon jó, de a készítéséhez szükséges gép és a költségek miatt a telecine-k nem valami gyakoriak. A film oldalaránya (4) általában helyes, de léteztek 4:3-as telecine-k is. Remek példa a pár éve kiadott JURASSIC PARK 3 TC. A TC-t ne keverjük össze a TimeCode-dal, mely egy, a filmen látható számláló.

SCREENER (SCR)

Egy pre-VHS (5) szalag, melyet promóciós célokból küldenek kölcsönzokbe, és más helyekre. A screenert VHS szalagon adják ki, és általában 4:3 (teljes képernyos) az oldalaránya. Legnagyobb hátulütoje a “ticker” (üzenet, mely pl. a képernyo alján futva informál a szerzoi jogokról és másolásvédelmi telefonszámról). Továbbá, ha a szalagon sorozatszám, vagy bármi egyéb olyan jelölés van, mely a szalag forrásához vezethetne el, ezeket kitakarják, általában az adott rész feletti fekete jellel. Ez néha csak pár másodpercig tart, de sajnos néhány kópián az egész film során látható, és elég nagy is lehet. A felhasznált eszközöktol függoen, a screener minosége a kiválótól (ha MASTER kópiáról készült) a nagyon silányig terjedhet, ha másolt szalagról, régi videomagnóval, gyenge képdigitalizáló eszközzel készítették. A legtöbb screenert VCD-n terjesztik, de néhány SVCD-s próbálkozás is elofordult, minoség tekintetében változó eredménnyel.

DVD-SCREENER (DVDscr)

Ugyanazok a jellemzoi mint a screenernek, csak DVD-rol szedik le. Általában letterbox (6), de a boltban kapható DVD extrái nélkül. A “ticker” általában nem a fekete csíkokon van, és zavarja a filmnézést. Ha a ripper ügyes, a DVDscr-nek nagyon jó minoségunek kell lennie. Általában SVCD-n vagy DivX/XviD-ben terjesztik.

DVDRip / BDRIP

A végleges, kiadott DVD másolata. Ha csak lehetséges, azelott kiadják, mielott hivatalosan a boltokba kerülne (pl. Star Wars Episode II), és ismét csak kiváló minoségunek kell lennie. A DVDRipeket SVCD-n vagy DivX/Xvid-ben terjesztik.

VHSRip

Boltban kapható VHSrol szedik le, leginkább a görkorcsolyás/sport videók, és a pornófilmek.

TVRip

Egy tv-epizód, mely vagy a tv-hálózatból származik (legjobbak azok, amelyeket digitális kábel/muholdas eszközök felhasználásával készítettek), vagy “pre-air” (musorszórás elotti) származik a musort a tv-hálózatba pár nappal korábban küldo muholdas feladóállomásokról (néha sercegés keveredik bele). Néhány musor, mint pl. a “WWF Raw Is War” plusz részeket tartalmaz, és a ripekben benne vannak a “piszkos meccsek”, a kamera- és a kommentár-tesztek. A PDTV (7)-t digitális, PCI tv-kártyával szedik le, általában ez nyújtja az egyik legjobb eredményt, és a terjeszto csapatok hajlamosak ezeket SVCD-n kiadni. A HDTV-re ugyanaz igaz, mint a PDTV-re, kivéve, hogy a minosége sokkal jobb. A TV-scene a VCD/SVCD/DivX/Xvid ripeket mind támogatja, az ismertebb sorozatok ma már xvidben/svcd-ben egyaránt kijönnek.

WORKPRINT (WP)

A workprint egy, még be nem fejezett film másolata. Hiányozhatnak belole egyes jelenetek, a zene; a minosége pedig a kiválótól a nagyon silányig változhat. Néhány WP nagyban különbözik a végso változattól (Men In Blackben nincsenek benne az idegenek, helyükön színészek vannak), és tartalmazhatnak plusz jeleneteket (Jay és Néma Bob). A WP csinos kiegészítoje lehet a gyujteményünknek, ha már megszereztük a jó minoségu végleges változatot.

DivX Re-Enc

A DivX Re-Enc olyan film, amit az eredeti VCD formájáról szedtek le, és újrakódolták egy kicsi DivX fájlba. Leggyakrabban a filemegosztókon találhatóak, általában a megnevezésük így néz ki: Film.Neve.Csapat.(1of2) stb. Ezeket általában nem éri meg letölteni, kivéve ha annyira bizonytalan vagy a filmmel kapcsolatban, hogy elég belole egy 200 megás változat. Általában érdemes elkerülni ezeket.

Watermarks [“vízjelek”]

Rengeteg film asian silverekbol/PDVD-kbol (ld. lentebb) származik, és ezeket az illetékeseik (készítok, terjesztok, stb) megjelölik, általában egy (kezdo)betuvel, vagy kis méretu logoval, leggyakrabban a kép valamelyik sarkában. Leghíresebbek a “Z”, az “A”, és a “Földgömb (Globe)” vízjelek.

Asian Silvers / PDVD [“ázsiai ezüst(korong)”]

Ezeket a filmeket ázsiai kalózok adják ki, és általában néhány csapat megvásárolja oket, hogy aztán sajátjaként adja ki oket. A silverek nagyon olcsók, és sok országban könnyen hozzáférhetok, és könnyu kiadni oket. Ez az oka annak, hogy miért van belolük pillanatnyilag olyan sok a scene-n, leginkább olyan kis csapatok nevével fémjelezve, akik nem érnek meg pár release-nél többet. (Megjegyzés: az asian silverek általában VCD formában vannak). A PDVD ugyanez, csak DVD-n kiadva. Cserélheto feliratokkal rendelkeznek, a minoségük pedig általában jobb, mint a silvereké. Ugyanúgy rippelik oket, mint a normál DVD-t, de általában VCD-ként adják ki.

A scene jelölései

PROPER [szó szerinti fordítás: “alkalmas, helyes, megfelelo”]

A scene szabályai miatt, aki az adott filmbol az elso (például) telesyncet kiadja, az nyerte meg a versenyt. De ha az adott release minosége viszonylag silány, ha egy másik csapatnak ugyanabból a filmbol szintén van telesync-je (vagy ugyanaz a forrás, csak jobb minoségben), akkor a könyvtár nevébe belekerül a “PROPER” jelölés, hogy elkerüljék a ‘dupe’ (duplikátum, ugyanaz, csak esetleg más néven) jelzést. A “PROPER” a legszubjektívebb jelölés a scene-n, és általában rengeteg ember vitatkozik arról, hogy a PROPER jobb-e, mint az eredeti release. Sok csoport csak azért ad ki PROPEReket, mert félnek, hogy elveszítik a versenyt. A PROPER jelzés oka mindig benne kell hogy legyen foglalva a release .nfo fájljában.

LIMITED [szó szerinti fordítás: “korlátozott”]

Egy limited film azt jelenti, hogy moziban történo leadása korlátozott (általában ha kevesebb, mint 250 moziban adják le). Általában kisebb filmeket (mint pl. muvészfilmek) adnak ki limited-ként.

INTERNAL [szó szerinti fordítás: “belso”, ti. kb. “belso használatra”]

Több oka lehet, ha egy release-t internal-ként adnak ki. A klasszikus DVD csapatok sok internal releaset csinálnak, hogy ne legyen belole ‘dupe’. A rosszabb minoségu moziripekbol is internal lesz, hogy ne rontsa a csapat hírnevét, vagy a már kiadott ripek (nagy) mennyisége miatt. Egy INTERNAL release ugyanúgy hozzáférheto a csapat társ-sitejain (“affiliate site”, a csapattal valamilyen kapcsolatban álló hely, mondjuk ftp) mint a többi, de más siteokra nem vihetoek át a csapat site-opjainak (“site operator”, pl az ftp gazdája, üzemeltetoje, felügyeloje, stb) engedélye nélkül. Ennek ellenére néhány INTERNAL mégis kiszivárok az iRC-re vagy a newsgroupokra; ez általában a film népszeruségétol függ. Idén (??? régebben a Centropy-ról azt mondták, hogy “going internal”. Ez azt jelenti, hogy a csapat a releaseit csak a site tagjai és operátorai számára teszi elérhetové. Ez az eredeti definícióhoz képest egy másik jelentés.

STV

Straight To Video (Egyenesen Videóra). Ezeket a filmeket sosem vetítették mozikban, és éppen ezért jó pár site nem engedélyezi oket.